Tilaa AinaComin uutiskirje!

Liittymällä postituslistallemme saat kuukausittain kiinnostavaa ja ajankohtaista tietoa mm. tarjoamistamme uusista ratkaisuista ja yrityksemme toiminnasta.

Mitä roaming-muutoksesta ei sanottu?


Miten päädyttiin tilanteeseen, jossa ilmaiseksi tarkoitetusta tulikin vain hinnanalennusta? Ja se yritettiin saada näyttämään hyvältä.

Kevään aikana on uutisoitu EU-roaming-maksuista paljon. Aluksi ihmeteltiin verkkovierailumaksuja koskevan EU-asetuksen mutkikasta matkaa kohti lopullista muotoaan. Valmistuttuaan asetuksen oli tarkoitus poistaa lisämaksut kokonaan.

Sitten spekuloitiin kotimaan hinnannousuilla, joita operaattorit lupasivat välttää.

Hinnannousun uhan väläyttely petasi operaattoreille tietä asetuksen mukanaan tuomista velvoitteista laistamiseen.

Asetukseen tulivat kohtuullisen käytön rajoitukset ja operaattoreiden välinen tukkuhintakatto. Asetus hyväksyttiin ja päätettiin, että se astuu voimaan 15.6.2017.

Ilmaisesta tuli halvennus

EU-ja ETA-alueella matkustavan piti nyt saada iloisia uutisia. Kunnes tuli päivä, kun suomalaiset operaattorit hakivat ja saivat Viestintävirastolta poikkeusluvan jatkaa EU-alueen roaming-maksujen perimistä.

Perusteena poikkeuksille olivat Suomen muihin nähden alhainen hintataso ja se, että suomalaiset vierailevat ulkomaisissa verkoissa enemmän kuin ulkomaalaiset suomalaisissa. Suomalaisoperaattorit olisivat siis joutuneet maksumiehiksi tai korottamaan hintojaan.

Tämä vältettiin poikkeusluvan keinoin. Ja muutos mobiilikäyttäjän kannalta huonompaan suuntaan yritetään nyt saada näyttämään hyvältä esittämällä hinnanalennuksia ja uusia hienoja liittymäpaketteja.

Tosiasia on, että alkuperäinen muutos, jonka piti poistaa verkkovierailumaksut kohtuulliselta käytöltä kokonaan, on nyt kääntynyt vain hintojen alentamiseksi. Sitäkään tuskin olisi tehty, jos ei olisi ollut pakko.

Yksi ei hakenut poikkeuslupaa

Suurista operaattoreista Elisa ja DNA hakivat poikkeuslupaa lisämaksuille, Telia taas EU-alueella käytettävän maksuttoman datamäärän lisärajoituksiin. Muutoksen aiheuttamat kustannuspaineet siirretään suoraan asiakkaille ilman, että muuttuneeseen markkinatilanteeseen on edes yritetty sopeutua muilla keinoin. Oligopoliasemassa operaattorit pystyvät näin toimimaan.

Poikkeusluvan piti alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti olla viimeinen oljenkorsi sellaisille toimijoille, joilta toiminnan edellytykset olisivat muutoksen myötä kaventuneet olemattomiin. Sen ei pitänyt olla automaattinen ja helppo keino nostaa hintoja.

Poikkeusluvista ei pitänyt tulla hintojen nostoautomaatti.

AinaCom ei hakenut poikkeuslupaa, vaan pyrkii toimimaan siten, että asiakas saa hänelle tarkoitetut roaming-hyödyt käyttöönsä sillä tavoin, mitä alkuperäisessä asetuksessa alun perin haettiinkin.


© Toimitusjohtaja Tomi Saario


roaming,
verkkovierailumaksut,
EU-asetus,
mobiilidata,
operaattori

Tilaa liittymä roaming-eduilla

AinaComin yritysliittymissä on EU-roaming-edut. Ei poikkeuksia.

Tutustu & tilaa >>